24 juni 2024

Bedrijfsauto verzekeren: voor welke dekking kies je?

Veel ondernemers rijden in een bedrijfsauto of kopen zo’n voertuig voor hun werknemers. Als je dit ook overweegt, moet je weten dat je verplicht bent om een autoverzekering af te sluiten. Je mag het voertuig wettelijk gezien namelijk pas gebruiken als deze verzekerd is. Sta je op het punt om een verzekering voor je bedrijfsauto af te sluiten? Dan ontdek je al snel dat er verschillende dekkingen zijn. In deze tekst helpen wij je om een keuze te maken.

Drie basisdekkingen
Voor het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering kun je bij een groot aantal verzekeraars terecht. Als jij je hier wat meer in verdiept, valt het je ongetwijfeld op dat de basisdekkingen vaak overeenkomen. Zo kun jij je bedrijfsauto WA, WA+ of Allrisk verzekeren. Hieronder geven we tekst en uitleg bij deze basisdekkingen.

1) WA
De minimale dekking waar je bij het afsluiten van een bestelautoverzekering voor kunt kiezen, is WA. Dit is de afkorting van ‘wettelijke aansprakelijkheid’. Kies je voor deze basisdekking? Dan ben je verzekerd voor schade die je met je bedrijfsauto bij iemand anders aanricht. Ook schade aan spullen van een ander valt binnen de dekking.

2) WA+
Gezien het plusje (+) achter deze dekking, verbaast het je waarschijnlijk niet dat je bedrijfsauto hiermee beter verzekerd is. Dat klopt, want WA+ gaat net iets verder dan WA. Een verzekeraar keert namelijk ook geld uit bij specifieke schade aan jouw voertuig. Je kunt bijvoorbeeld een claim indienen als de schade het gevolg is van brand, storm of een aanrijding met een loslopend dier.

3) Allrisk
Als je bedrijfsauto veel op de weg is, is de kans groter dat hij betrokken raakt bij een ongeluk. De bovenstaande twee dekkingen vergoeden geen schade door een aanrijding, maar een allrisk autoverzekering doet dit wel. Een verzekeraar keert zelfs geld uit als je de schade zelf veroorzaakt hebt.

Kijk naar de leeftijd van je auto
Ben je niet thuis in de wereld van autoverzekeringen? Dan weet je misschien niet goed welke basisdekking je moet kiezen. Kijk daarom eens naar de leeftijd van het voertuig dat je wilt verzekeren. Als deze jonger is dan 6 jaar, is een allrisk autoverzekering de beste keuze. Auto’s ouder dan 10 jaar worden vaak alleen WA verzekerd. Is je auto tussen de 6 en 10 jaar oud? Sluit dan een WA+-verzekering af.

Basisdekking uitbreiden
Ondernemers die niet tevreden zijn met de basisdekking, kunnen deze uitbreiden met één of meer aanvullende verzekeringen. Verzekeraars bepalen in principe zelf welke aanvullende verzekeringen ze aanbieden, maar toch is het aanbod redelijk verglijkbaar. Zo kun je praktisch overal een aanvullende inzittendenverzekering afsluiten of de basisdekking uitbreiden met een aanvullende verzekering voor pechhulp.

Bereken je premie
Het is prettig als je bedrijfsauto goed verzekerd is, maar uiteraard wil je niet dat dit je te veel geld kost. Bereken daarom altijd de premie voordat je een bedrijfsautoverzekering afsluit. Op de site van een verzekeraar hoef je enkel je gegevens in te vullen en een dekking te kiezen. Je ziet vervolgens direct hoeveel een bedrijfsautoverzekering kost.

Geef een reactie