24 juni 2024

De voordelen en risico’s van beleggen in Bitcoin

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt, zonder centrale bank of een enkele beheerder, die op het peer-to-peer bitcoin netwerk zonder tussenpersonen van gebruiker tot gebruiker kan worden verzonden. Transacties worden door netwerkknooppunten via cryptografie geverifieerd en vastgelegd in een openbaar gedistribueerd grootboek dat een blockchain wordt genoemd. Bitcoins worden gemaakt als beloning voor een proces dat mining heet. Ze kunnen worden ingewisseld tegen andere valuta, producten en diensten. In februari 2015 accepteerden meer dan 100.000 handelaars en verkopers bitcoin als betaling.

Bitcoin kopen

Bitcoin kun je kopen op marktplaatsen of rechtstreeks van andere mensen via een wallet. Je kunt er op allerlei manieren voor betalen, variërend van cash tot credit en debit cards tot overschrijvingen, of zelfs met andere cryptocurrencies, afhankelijk van van van wie je ze koopt en waar je woont. Bitcoin kopen via een erkende marktplaats is iets wat vaak wordt aangeraden. Als de marktplaats actief is in Nederland, dan kan je er vanuit gaan dat die marktplaats ook aan de Nederlandse regelgeving voldoet en jij je dus geen zorgen hoeft te maken.

Bitcoin Wallet

Een Bitcoin wallet is een digitale opslagruimte waarin je je Bitcoin kunt bewaren. Er zijn twee soorten Bitcoin wallets: een marktplaats portemonnee en je eigen persoonlijke wallet. Een marktplaats wallet is een digitale portemonnee die door een online marktplaats of beurs aangeboden wordt. Met dit soort wallets kun je je Bitcoin op de servers van de marktplaats opslaan. Het voordeel van het gebruik van een marktplaats portemonnee is dat de marktplaats je een gebruiksvriendelijke interface biedt en eventueel extra functies zoals een ingebouwde ruilbeurs. Het nadeel van het gebruik van een marktplaats portemonnee is echter dat je geen volledige controle hebt over je Bitcoin en dat de marktplaats gehackt kan worden. Je eigen persoonlijke portemonnee is een digitale portemonnee die je op je eigen computer of mobiele toestel aanmaakt en bewaart. Het voordeel van het gebruik van je eigen persoonlijke portemonnee is dat je volledige controle hebt over je Bitcoin en je Bitcoin offline kunt bewaren in een hardware apparaat. Het nadeel van het gebruik van je eigen persoonlijke portemonnee is dat hij moeilijk in te stellen kan zijn en dat je zelf moet zorgen voor het maken van back-ups van je Bitcoin.

Bitcoin als investering

Bitcoin wordt door sommigen gezien als een investering en door anderen als een ruilmiddel. De waarde ervan heeft in de loop der jaren sinds zijn ontstaan in 2009 veel geschommeld, en er zijn nog enkele onbeantwoorde vragen over de levensvatbaarheid ervan op lange termijn.

Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde voordelen aan beleggen in bitcoin die het de moeite waard maken om het als deel van je portefeuille te overwegen. Daartoe behoren zijn hoge groeipotentieel, zijn gebrek aan correlatie met andere activaklassen, en zijn toegankelijkheid en betaalbaarheid.

Risico's van beleggen in Bitcoin

Echter zijn er ook bepaalde risico's verbonden aan beleggen in bitcoin waar potentiële beleggers zich bewust van moeten zijn. Daartoe behoren de volatiele prijs, de mogelijkheid van illegaal gebruik, en de mogelijkheid dat de onderliggende technologie gebruikt wordt om cybercriminaliteit te vergemakkelijken.

Beleggers moeten zich er ook van bewust zijn dat de potentiële groei van de waarde van bitcoin verre van gegarandeerd is. De prijs kan nog steeds sterk dalen, of zelfs tot nul crashen, en er is geen garantie dat hij ooit zal herstellen.

Hoewel, voor wie bereid is de risico's te nemen, kan investeren in bitcoin potentieel aanzienlijke beloningen bieden. Hoewel er geen garanties zijn, zou de prijs kunnen blijven stijgen, en zou het een gangbare valuta kunnen worden die door bedrijven en particulieren over de hele wereld gebruikt wordt.

Geef een reactie