29 mei 2024

Hoe pas je whey protein toe in je sportregime?

Ben jij al een poosje flink aan het trainen maar zie je nog niet echt resultaat? Dan kan het een idee zijn om zo nu en dan een goede whey protein shake aan je dieet toe te voegen. Dit is een eiwitshake van hoge kwaliteit, die je lichaam voorziet van een hoge dosis aan essentiële aminozuren. Een whey protein shake innemen zorgt ervoor dat je spieren sneller herstellen, en dus ook beter kunnen groeien. Het is niet voor niets dat fanatieke sporters zweren bij dit soort shakes, want ze werken goed!

Maar wanneer moet je zo’n shake nu eigenlijk innemen? Moet dat vlak voor het sporten of juist erna? Dat hangt een beetje af van hoeveel je al gegeten hebt die dag. Je kunt de shake direct na het sporten innemen om je spieren direct te voorzien van eiwitten om te herstellen, maar als je een eiwitrijke maaltijd hebt gepland dan hoeft dit niet. Je neemt dan beter een zogeheten pre workout shake. Deze is bedoeld om vlak voor het sporten in te nemen, en geeft je voldoende energie voor een pittige training.

Het doel van een pre workout shake

Je zou denken dat een pre workout shake dezelfde samenstelling heeft als een normale eiwitshake en dat het dus niet uitmaakt welke je pakt. Het ligt echter iets ingewikkelder. Zo’n pre workoutpoeder zorgt er namelijk ook voor dat je de training langer volhoudt, wat een eiwitshake van zichzelf eigenlijk niet doet. Deze is meer voor het herstel van de spieren. De pre workout bestaat uit een mix van verschillende koolhydraten, en wat minder eiwitten dan een whey protein shake. Koolhydraten zijn immers de beste brandstof voor je spieren als je ze intensief wilt gebruiken, en eiwitten zijn juist bedoeld voor het herstel van je spieren ná de training. In het beste geval neem je ze dus allebei, maar of dat nodig is hangt simpelweg af van jouw voedingspatroon.

De beste ondersteuning voor je spieren

Als jij voordat je gaat trainen veel langzame koolhydraten eet zul je het ook makkelijk volhouden. Het probleem daarbij is echter dat je daar doorgaans erg vol van zit, en met een shake is dat niet het geval. Deze is veel sneller je maag uit, en de voedingsstoffen worden veel sneller opgenomen. Als je het dus erg onprettig vindt om te trainen op een volle maag dan is zo’n pre workout shake perfect voor jou.

Hetzelfde geldt voor een eiwitrijke maaltijd na het trainen. Je spieren hebben deze eiwitten nodig om te herstellen, maar misschien heb je op dat moment van de dag wel nog helemaal geen honger, of wil je juist extra eiwitten binnenkrijgen zonder dat er teveel calorieën inzitten. Een whey protein shake is dan precies wat je nodig hebt. Maar let op: Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Buiten bereik van kinderen bewaren.

Geef een reactie